Wat zijn de voordelen en nadelen van vloerverwarming?

Voordelen vloerverwarming

Vloerverwarming is dé verwarming van de toekomst. Vloerverwarming is efficiënt, comfortable, gezonder en duurzamer.

Kiezen voor een vloerverwarming betekent dus kiezen voor de volgende voordelen:

  • Meer ruimte, vloerverwarming is onzichtbaar
  • Warmtecomfort
  • Gezondheid
  • Milieu

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen: droogbouw en natbouw.

In het geval van natbouw wordt de vloer verwarmd door middel van warm water dat door een leidingnetwerk wordt gepompt. In het geval van een droogbouwsysteem wordt de vloer elektrisch verwarmd door middel van verwarmingsfolie, vloerverwarmingsmatten of vloerverwarming kabels.

Voordeel vloerverwarming 1: efficiënter, meer ruimte, onzichtbaar

Een groot voordeel van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren is, dat het niet zichtbaar is. Het neemt dus geen effectieve ruimte in beslag in uw kamer of badkamer.

Daarnaast wordt de warmte bij een vloerverwarming gelijkmatig over de vloer verdeeld waardoor de ruimte veel efficiënter verwarmd wordt.

Radiatoren verwarmen met name de ruimte om de radiatoren waarbij de warmte snel omhoog trekt. Radiatoren moeten dus veel harder werken om hetzelfde warme effect in de ruimte te bewerkstelligen. De temperatuur van het rondgepompte water moet dus veel hoger zijn ten opzichte van een ‘nat’ vloerverwarmingssysteem.

Dit zorgt direct voor een voordeel in de kosten.

Het is goed mogelijk om vloerverwarming zelf te installeren. Houd er rekening mee dat het aanleggen van elektrische verwarmingsmatten of verwarmingsfolie (droog systeem) eenvoudiger is, dan het aanleggen van een eerdergenoemd ‘nat’ systeem. Bij een ‘nat’ systeem moet men namelijk de vloerverwarming infrezen.  Hoe dan ook het werkt bijzonder goed onder laminaat en tegels. Hierdoor is het een populaire keuze voor woonkamers, slaapkamers, keuken en badkamers.

Er zijn echter ook enkele belangrijke nadelen, die u moet overwegen voordat u ervoor kiest een aan te leggen.

Voordeel vloerverwarming 2: vloerverwarming en warmtecomfort

Vloerverwarming geeft enorm veel comfort. Dat komt omdat warme voeten een hoger comfortgevoel geeft dan koude voeten. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de temperatuur in de kamer voldoende is, maar dat men het toch nog koud heeft.  Bij een vloerverwarming doet dit verschijnsel zich haast nooit voor.

Bij een klassieke manier van verwarmen, dus met radiatoren wordt de kamer van boven naar beneden verwarmd. Dus eerst wordt de lucht vlak onder het plafond warm en vervolgens wordt van boven naar beneden de lucht verwarmd. De voeten zijn als laatste aan de beurt. Dit verklaart dus waarom men het zolang koud kan hebben terwijl de thermostaat aangeeft dat de temperatuur voldoende is, zie de onderstaande afbeelding.

Voordelen vloerverwarming - Convectiewarmte radiatoren versus vloerverwarming

Bij een vloerverwarming gebeurt het omgekeerde. Eerst wordt de lucht vlak boven de vloer verwarmd en stijgt langzaam op. Omdat de voeten als eerste warm zijn heeft men sneller het warmtegevoel dan in geval van verwarming met radiatoren.
Door deze effecten ervaart men bij een vloerverwarming hetzelfde warmte gevoel bij een temperatuur die 2 graden C lager is dan in het geval van verwarming met radiatoren.

Voordeel vloerverwarming 3: vloerverwarming en gezondheid

In het geval van een verwarming met radiatoren worden er veel stofdeeltjes door de lucht geblazen. Dit is met name voor Carapatiënten zeer ongunstig. De rondzwevende deeltjes kunnen allerlei allergische reacties oproepen.
Wanneer een ruimte verwarmd wordt met een vloerverwarming is het ook niet nodig om de vloer met kleden of dergelijke af te dekken om koude voeten te voorkomen. Ook dit heeft een gunstig effect op de luchtkwaliteit van de verwarmde ruimte. In kleden bevinden zich vaak allerlei organismen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of die allergische reacties kunnen oproepen.
Een veel besproken item is blootstelling aan elektrische en magnetische velden. Wifi, gsm en alle elektrische apparaten in huis, dus ook een elektrische vloerverwarming genereren elektrische straling (ELF) of magnetische velden. De velden waaraan men in een woning aan blootgesteld wordt zijn echter te klein om fysiologische effecten zoals hartritmestoornissen en hersenbeschadiging te veroorzaken (bron: gezondheid.be). Moderne pacemakers en gehoorapparaten worden ook niet meer gestoord door elektrische apparaten, dus ook niet door een elektrische vloerverwarming.

Voordeel vloerverwarming 4: vloerverwarming milieu en goed voor de portemonnee

Een vloerverwarming op basis van het met gas verwarmen van water (natbouw) is net zo milieubelastend als een klassiek systeem met radiatoren gevuld met door gas verwarmd water.
Elektrisch verwarmen is wel een zeer zuivere vorm van energieomzetting. Er zijn geen afvalstoffen, er komen geen gassen vrij en de installatie zelf gaat ontzettend lang mee. Een argument dat soms tegen een vloerverwarming op elektriciteit wordt gebruikt is het feit dat een deel van de elektriciteitsproductie gebeurt met de inzet van steenkool, een vervuilende niet-herwinbare grondstof. De denkfout die hierbij gemaakt wordt is dat a priori van uitgegaan wordt dat elektriciteit op een vervuilende manier wordt geproduceerd. Dit is niet het geval en er zijn talloze schone manieren om elektriciteit te produceren.

Verkrijgbaar in onze webshop

StickyMat – verwarmingsMatten – 150W/m² & 200W/m²

Voor tegels, vinyl, linoleum

Verwarmingsfolie – 120W/m²

Voor laminaat, parket & houten vloeren

DCM PRO kabelsysteem 150W/m²

DCM-PRO-verwarmingskabel-systeem
Voor tegels

Huismerk verwarmingsmatten 150W/m²

TL Mat 150w
Voor tegels

Of elektriciteit schoon geproduceerd wordt is geen vraag maar een keuze.

De laatste jaren zijn er dan ook steeds meer huiseigenaren die de capaciteit van zonnepanelen op het dak of windenergie inzetten voor de verwarming van hun huis om zo kosten en milieu te sparen.  De komende jaren gaat deze transformatie van een economie op basis van niet-herwinbare grondstoffen naar een economie op basis van recycling en milieu neutrale energie zich doorzetten.

Hier vindt u meer informatie over zonnepanelen in combinatie met elektrische vloerverwarming.

Omdat elektrisch verwarmen steeds werkt op basis van aan/uit zijn er geen verborgen verbruikskosten. De kosten zijn dus beperkt tot de begininvestering en de verbruikskosten.

Meer informatie over kosten en verbruik van vloerverwarming vindt u hier:

Heeft u vragen over onze elektrische vloerverwarming systemen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Nadelen vloerverwarming

Een van de grootste nadelen van vloerverwarming zijn de kosten, niet zo zeer de kosten van aanschaf, maar de kosten van het aanleggen en installeren van de vloerverwarming. Dit wordt veroorzaakt doordat de het infrezen van de vloerverwarming arbeidsintensief is. Dit maakt ‘natte’ systemen met name geschikt voor nieuwbouw wanneer er sowieso veel aan de vloer moet worden gedaan. Deze hoge kosten van aanleggen en installeren zijn niet van toepassing op elektrische vloerverwarming. Deze ‘droge’ systemen kunnen eenvoudig onder een vloer gelegd worden zonder ingefreesd te hoeven worden.

Een ander nadeel; door de lagere temperatuur van een ‘nat vloerverwarming  systeem heeft een kamer langer nodig om op te warmen. Het is dus essentieel om het systeem te combineren met een timer. Dit wederom niet van toepassing op elektrische vloerverwarming, welke juist gekenmerkt wordt door een snelle opwarmtijd

Als we alle voordelen en nadelen bekijken, staat één ding vast: elektrische vloerverwarming is de toekomst